Kniha, kterou si zvažujete objednat, rozhodně není román, který lze přečíst na jeden zátah, což při rozsahu 1 200 stran velkého formátu ani není možné. Je to svým způsobem spíše encyklopedie plná výrobních postupů, značek, dat a čísel s množstvím odborných termínů. Právě tímto podrobným pohledem zejména na základní suroviny a celý proces výroby skotské whisky a průběžným srovnáváním s ostatními destiláty se Whiskybraní odlišuje od řady dalších publikací, které se neustále objevují na knižním trhu. Při psaní knihy jsem plně zužitkoval především unikátní možnost navštívit všechny skotské palírny, jichž je více než 100, hovořit s jejich řediteli a pracovníky, v několika z těchto palíren potom dokonce strávit několik dnů přímo ve výrobě. Díky množství kladených otázek, podrobným poznámkám a fotografické dokumentaci jsem krok za krokem byl s to začít chápat zjevné i mnohdy skryté nuance vnitřně nesmírně bohatého světa whisky. Totéž platí o firmách, které dodávají rašelinu, slad, kvasnice, karamel, sudy, láhve, uzávěry, etikety, obaly či skladují, stáčejí, lahvují nebo prodávají skotskou whisky. Vyústěním jsou popis a organoleptika jednotlivých palíren a značek. Ostatně stejnou cestou se bude ubírat rovněž případný čtenář, kterého možná navíc zprvu trochu překvapí, že v knize o destilátech je věnována taková pozornost vínu. Vzhledem k tomu, že zejména první dva díly jsou určeny rovněž vysokoškolským studentům, bylo nezbytné místy zapracovat na odpovídající úrovni některé související otázky z oboru biologie, chemie, kvasné a destilační technologie, což v žádném případě nečiní knihu čtivější. Na závěr jsou připojeny podrobné rejstříky, které umožňují základní orientaci v náročném odborném textu.
Z výše uvedených slov je zřejmé, že čtyřdílná publikace Whiskybraní je určena pouze skutečným zájemcům o danou problematiku, ať již z řad profesionálů, studentů či laické veřejnosti. Z vlastní zkušenosti mohu dodat, že text a často také fotografie palíren nebo láhví whisky přímo nabádají ochutnat některý destilát. Tomu se vůbec není třeba bránit, neboť to také patří k této knize. Na druhou stranu nechť přitom převládá princip rozumné dostatečnosti!
Ať si již knihu v nakladatelství objednáte či nikoli, bude mi potěšením odpovědět na Vaše případné dotazy o skotské whisky.
Slàinte mhath! [slanžé vár]
Svatopluk Buchlovský